Yumurta, pişirme işleminin temel taşlarından biri olan çok besleyici bir besin kaynağıdır. Yumurta proteini düşük maliyetli ve kaliteli bir protein kaynağıdır. Yumurta tozu ürünleri suyu alınmış yumurtalardır.
Toz haline getirilmiş yumurtalar, pişirme sırasında yeniden sulandırılmadan kullanılabilir veya omlet gibi yemekler yapmak için yeniden sulandırılabilir. Kurutulmuş yumurta tozu imalatı, yumurtaların kırılması ve yumurta kabuklarından ayrılmasıyla başlamaktadır. Kabukları çıkarıldıktan sonra karışım özel filtrelerden geçirilerek yaklaşık 4°C’deki depolama tanklarında saklanır. Daha sonra borulu veya plakalı ısıtıcıya alınır ve burada yaklaşık 65°C’de 8-10 dakika süre ile pastörizasyon işlemine tabii tutulur. Yüksek basınçlı pompa ve besleme üniteleri ile püskürtmeli kurutucu (spray dryer) ünitesinde toz haline getirilir. Püskürterek kurutma işlemi, yumurtalardaki suyun neredeyse tamamının uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.
Püskürtmeli kurutmanın bunu mümkün kılan temel özelliği, sıvı yumurta ürününün sıcak havaya dağılan damlacıklar halinde püskürtülmesidir. Sprey geniş bir yüzey alanına sahiptir ve nemin buharlaşması çok kısa sürede gerçekleşir. Bu nedenle ürün sıcaklığı, potansiyel ısı hasarına ve yumurta ürünlerinin değerli özelliklerinin bozulmasına neden olabilecek seviyelerin çok altında tutulur. Püskürtmeli kurutucudan çıkan ürün kurutularak yumurta tozu haline getirilir. Daha sonra özel kutularda paketlenir. Ortalama verim %80 civarındadır.
Modern bir fabrika ortamında yumurtaların kırılmasından tozun kurutulmasına ve paketlenmesine kadar tüm süreci tasvir ediyorlar. Yumurta tozu üretimi;