Doç.Dr. Muhammed YÜCEER’in patent ticarileştirme başarısı

Doç.Dr. Muhammed YÜCEER serbest patentinde ticarileştirme başarısı elde etti.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümünde öğretim üyesiyim. Temel çalışma alanım gıda bilimi ve mühendisliği alanında ve özelde yumurta ve yumurta ürünleri olup, çalışma/araştırma konularımı 5 başlık altında kısaca özetleyebilirim, bunlar;

 

  1. Gıda atıklarından (lizozim, doğal yumurta kabuğu zarı gibi yan ürünlerden) biyoaktif bileşiklerin değerlendirilmesi, proses geliştirilmesi ve optimizasyonunu yapmak.
  2. Biyo-plastik yenilebilir kaplamalara dayalı kompozit olmayanlar gibi sürdürülebilir, antimikrobiyal, biyolojik olarak parçalanabilir ve aktif paketleme sistemlerini uygulamak.
  3. Yan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi de dahil olmak üzere yumurta ve taze gıdaların kalitesini ve güvenliğini korumak/artırmak için sürdürülebilir teknolojilerin optimizasyonu, bozulabilir gıda ürünlerinin depolama stabilitesini ve raf ömrünü arttırmak.
  4. Gıdalarda ve başlıca yumurta ve ürünlerinde ultrason, ozon, elektrolize su, klor dioksit, membran filtrasyon gibi yeni ısıl olmayan yenilikçi gıda muhafaza tekniklerinin uygulamak.
  5. HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe)/ETD (Ev Dışı Tüketim) sektörüne yönelik yenilikçi e-çözümlerin ve uygulama pratiklerinin geliştirilmesi.

 

Gerçekleştirdiğiniz Ar-Ge çalışmalarından bahseder misiniz?

Yumurta ve yumurta ürünlerinin fonksiyonelliğinin arttırılması, model gıdalardaki uygulamaları üzerine yürütücülüğünü yapmış olduğum araştırma projeleri yanında üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında danışman ve yürütücü olarak görev aldığın sektörel projeler de bulunmaktadır. Proje çıktılarından ve sektörel deneyimden elde edilen 6 adet patentim bulunmaktadır.

 

Patentinizin ticarileştirme sürecinden bahseder misiniz?

Akademik bilginin katma değerli stratejik ürünlere dönüştürülmesi hedefiyle sürdürmüş olduğum üniversite-sanayi işbirliği çalışması kapsamında ‘Egglin Gıda ve Gıda Katkı Maddeleri San. Tic. Ltd.Şti.’ firması Genel Müdürü Sn. Şükrüye ÖZBİLEN ile patentin 5 yıl süreli ticarileşme protokolü noter huzurunda imzalanmıştır. Sanayideki ihtiyacın gözlemlenerek ekosistem içerisindeki paydaşlar ile ortak çalışmaların yürütülmesini patentin ticarileştirilmesinde ve sektörün bir sorununu çözmede ve bir ihtiyacını gidermede önemli bir süreç olarak değerlendiriyorum. Yumurta sanayii atıklarından katma değerli ve sürdürülebilir ürünler elde edilmesini sağlayan 2018/17746 numaralı ve ‘Yumurta Kabuğu ile Membran Zarı Ayrımını Sağlayan Makine’ başlıklı buluşçusu ve başvuru sahibi olduğum patentin endüstriyel uygulamasına yönelik somut adımlara öncülük eden bu teknoloji transferi ile patent know-how transferi ve lisanslama yoluyla noter huzurunda ticarileştirilmiştir. Böylelikle bilginin teknolojiye, üretime ve istihdama dönüşmesine imkân verilmiştir. Bu vesileyle ‘Egglin Gıda ve Gıda Katkı Maddeleri San. Tic. Ltd.Şti.’ firması Genel Müdürü Sn. Şükrüye ÖZBİLEN’e teşekkür eder, işbirliğimizin uzun yıllar sürmesini temenni eder saygılarımı sunarım.

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir